شیوه رفتار با زنبور عسل

طرز کار کردن و رفتارتان برای زنبورها مهم است. هیچ گاه در کندو را بدون دود دادن باز نکنید و هیچ وقت هم بیش از حد لازم به داخل آن دود ندهیددود دادن زیاد باعث گیجی و عصبانی شدن زنبورها می گردد.
با کم دود دادن به زنبورها خواهید فهماند که اسلحه ای در دست دارید و در نتیجه از آنها قوی ترید, وقتی که آنها شما را از خودشان قوی تر حس کردند دیگر به شما حمله ور نخواهند شد و هدف از دود دادن باید همین باشد و بس. پیش از شروع به کار همیشه توری را به صورتتان بزنید, بخصوص در اوایل کار و دوران کار آموزی تا بدن غیر آشنا به نیش زنبور شما را از زیاد نیش خوردن حفاظت کند.
روز ها و ماه های اول هیچ ایرادی ندارد که هنگام کار کردن با زنبورها دست کش چرمی به دست کنید ولی کم کم این عادت را کنار بگذارید چون کار کردن با زنبورها با دست آسان تر است تا با دست کش, وانگهی دست هایتان به نیش خوردن عادت کن تنها با نیش خوردن زیاد است که بدن به سم زنبور عادت کرده و در مقابل نیش متورم نمی شود.
مقصود از نیش خوردن زیاد آن نیست که هر روز تعداد زیادی نیش بخورید بلکه باید به دفعات زیاد و هر دفعه به تعداد کم نیش ها را تحمل کرد. هنگامی که کندو را باز کرده و با زنبورها کار می کنید اگر زنبوری ناگاه به دست شما حمله کرد نترسید و دستتان را به سرعت عقب نکشید زیرا در این صورت حتما نیش خواهد زد و حال آن که اگر دست را به همان حال نگهدارید نیش نمی زند.
از هر حرکت تند و ناگهانی در مقابل جمعیت زنبور عسل بپرهیزید چون از آن خوششان نمی آید و فورا حمله کرده و نیش می زنند. هنگامی که کندو را باز کردید تمام کار ها را حتی موقعی که نیش خورده اید با ملایمت و بدون کوچک ترین صدا انجام دهید. وقتی که قابی را از کندو بر می دارید هرگز با زور آن را به سمت خارج نکشید زیرا ناگهان از جا کنده شده و زنبورها را عصبانی می کند. مواظب باشید که قاب پر از زنبور از دستتان نیافتد که در این صورت زنبورها به شما حمله ور گشته نیش می زنند.
زنبورها از بوی عرق بدشان می آید و به کسی که بدنش بوی عرق بدهد یا به خود یا به موهایش ادکلن و عطر زده باشد حمله می کنند.
بین رنگها سفید برایشان آرامش دهنده و قهوه ای ناراحت کننده است. از پارچه های پشمی به هر نحو و رنگی که باشند بدشان می آید بخصوص از پارچه ی پشمی و قهوه ای رنگ. نتیجه می گیریم که هنگام کار با زنبور باید لباس سفید غیر پشمی و خیلی تمیز پوشید.
زهر زنبور عسل مصونیت موضعی می دهد یعنی اگر زنبور نقطه ای از بدن را نیش زد و این نقطه متورم شد دفعه دوم و سوم اگر باز همین نقطه و اطرافش را نیش بزند دیگر متورم نمی شود و کم کم با نیش خوردن تدریجی بدن مصونیت کامل پیدا کرده و هیچ جایش در مقابل نیش خوردن دیگر باد نخواهد کرد ولی درد نیش هرگز از بین نخواهد رفت و هر بار نیش خوردن توام با درد کوتاه مدت خواهد بود.
بدن نا آشنا به نیش زنبور پس از نیش خوردن ممکن است ۲۴ ساعت و یا حتی بیشتر متورم شده و درد داشته باشد. کسی که از نیش زنبور واهمه و ترس دارد بهتر است اصلا به زنبور داری نپرداخته و شغل دیگری را برای خود انتخاب کند. اساس کار در زنبور داری به هنگام باز کردن کندو ها باید ملایمت و نرمش از طرفی و تسلط کامل بر اعصاب از طرف دیگر باشد
در هوای رعد و برق یا وقتی که هوای آفتابی تبدیل به هوای بارانی می شود زنبورها معمولا ناراحتند. در چنین مواقعی دست به کندو هایشان نزنید که حمله خواهند کرد. الکل باعث عصبانیت آنها می شود بعد از نوشیدن مشروبات حتی آب جو به زنبورها و کندو نزدیک نشوید. هنگام کار کردن با زنبورها جلوی کندو و سوراخ پرواز نایستید چون مانع ورود و خروج آنها شده و نظم آنها را به هم می زنید می دانید که زنبور عسل قادر به تحمل بی نظمی نیست و در نتیجه به شما حمله ور می شود.

 

    

منبع : زنبورعسل و پرورش آن (شهرستانی، نعمت الله)